Начини при изработването на килими

Килимите могат да бъдат изработени, както на ръка, така и на машина. Последните са се превърнали в най-разпространените, тъй като ръчната работа струва много пари.

Ръчният метод при изработването на килими включва използването само на естествени материали, един килим може да бъде създаден от няколко работници в продължение на десетки дни, така че цената е подходяща – около хиляда долара на квадратен метър. Машинно производство ни позволява да създаваме продукти с достатъчно високо качество и понякога такива килими успешно се предават като ръчно изработени.

Нашата фирма Тонитекс ООД е с над 25 години опит в сферата на търговията с килими. Надяваме се да сме Ви от полза и да останете доволно. Свържете се с нас.София, бул. Христо Ботев, № 92. Телефон за контакт с нас: 0888249719.

Според метода на производство килимите са:

-Пискюлести. Те са направени чрез преминаване на нишките през първичната основа и връщането им през нея с кука за плетене на една кука, което води до цикъл. Пантите могат да бъдат с различна височина, плътни или нарязани, комбинирани. За да не се измъкват, те се фиксират с латекс, след което се нанася тъкана или пенеста вторична основа.

-Иглопробивни. Това са килими без власинки, които се правят чрез задвижване на нишки във основата с игли. Нишките се заплитат и преплитат, образувайки плътно стегнато покритие, което след това се фиксира допълнително. По външен вид отстъпват на килимите на други производствени методи;

-Тъчените килими се изработват чрез едновременно съединяване на основната основа и купчинните прежди. Това е дълъг процес, който се отразява на разходите; Плетени килими се получават чрез увиване на възли около основата.

Ценителите на ръчно изработените килими със сигурност ще оценят работата на майсторите от Непал. Въпреки факта, че много работилници са основани не от непалски изобщо, а от жителите на Тибет, които избягали в Непал в средата на миналия век, те все още успяват да създадат красиви килими от вълнена вълна и други животни.

От древни времена килимите печелят място в домове по целия свят, те са били използвани за украса на помещения и топлоизолация както в юртите на северните номади, така и в шикозните дворци на персийските шахове. Дълго време присъствието на килим в къщата е бил знак за богатство, а самият килим се считал за произведение на изкуството, защото създаването му понякога е отнемало няколко месеца и се е правило изключително на ръка.

Изработването на килими

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *