Йога за подобряване на състоянието на ума, полезна информация от йога експертите в София на yogasofia.com

Йога

Може ли йогата да помогне за подобряване на състоянието на ума?

Областта на психичното здраве е свидетел на нарастване на популярността на различни техники за лечение на ума и тялото, които се занимават с проблеми, вариращи от облекчаване на стреса до разстройства на настроението и тревожност.
Комбинацията от доказана западна психология и източни практики ум-тяло, като йога, се превърнаха в ефективен противоотрова за емоционални и психологически проблеми. Уменията за осъзнаване, научени в напреднали обучения на учители по йога, могат да помогнат за разпознаването на промените в настроението и разработването на стратегии за справяне.

Йога и медитация

Според духовната философия, съзнателната медитация се определя като тази, която поддържа вниманието върху нещо конкретно (да речем, нечий дъх), с фокус върху задържането на полезни (за разлика от негативните) мисли.

Намаляването на страданието (емоционално и физическо) и повишаването на жизнеността и пълния жизнен потенциал е присъщо на йога философията. Рутината, която включва медитация, работи за повишаване на осъзнаването на настоящето, за разлика от съпротивата или опитите за избягване на неудобни и негативни мисли.

Медитацията в контекста на йога подпомага процеса на освобождаване от осъдителен подход и насърчава отношението на любопитство и внимание, заедно с постоянното осъзнаване на мислите, чувствата и емоциите на човек.

Справяне с тревожност и депресия

Науката ни казва, че практикуването на умения за внимание води до подобряване на настроението и тревожността. Именно в този контекст терапиите, включващи йога и медитация, придобиват все по-голяма актуалност в областта на психичното здраве.

Йогата може да помогне при справянето с депресията, склонността на човек да размишлява. Т.е. да се спира на определени мисли и дисфункционалните мисловни модели.

Такива умения също могат да помогнат в случай на рецидив на депресия. Като помагат да се противодейства на тенденцията към негативни мисловни модели. Физическият аспект на йогата също може да помогне за справяне със симптомите на бездействие и възбуда. Те може да са свързани с депресия и тревожност. Това може също да насърчи самочувствието. Един много важен компонент при справяне с депресия.

Може да пробвате и гимнастика за здраве

Още полезна и интересна информация може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО

Йога за подобряване на състоянието на ума