Дизайнерският килим е инвестиция както по практичен, така и по емоционален начин и разбираемо е, че искате да сте сигурни, че той остава жизнен и безупречен възможно най-дълго. Малки инциденти като разливане, петна, кучешко пишкане са естествена част от живота в оживения дом и въпреки че спомените, които те помагат да се създадат, ще продължат завинаги, петната не е задължително. Има поредица от трикове, които могат да помогнат да се оправи всичко отново.

Как да почистите вълнен килим

Ако разлеете нещо върху килима си и той започне да се оцветява, не се паникьосвайте! За всяка течност върху килима, първото нещо, което трябва да направите, е внимателно да попиете петното, за да абсорбирате възможно най-много от него. Каквото и да правите, не търкайте петното. Това рискува да смила петното по-дълбоко във вълната, да го избута в основата на килима или да го направи по-голямо.

Оцетът, препаратът за дрехи и содата за хляб са страхотни средства за отстраняване на петна върху вълнен килим. Ще разгледаме какво точно да използваме за какво петно ​​от вълнен килим.

Как да премахнете петно от червено вино от вълнени килими

О, не! Разляхте червено вино върху вълнения си килим!

След попиване на разлятото червено вино, една стратегия за премахване на петна от червено вино е да добавите сода или бяло вино за премахване на петна от червено вино. Това ще разреди петното и ще улесни попиването на течността.

Можете също да използвате оцет, за да извадите червено вино от килим. Добавете 1 супена лъжица оцет и 1 супена лъжица сапун за чинии към топла вода и попийте петното с бяла кърпа. Уверете се, че не използвате цветна кърпа като средство за отстраняване на петна от червено вино, тъй като този разтвор може да накара цвета в кърпата да изтече върху килима ви.

Ако искате да извадите червено вино от килима без оцет, вместо това можете да използвате сода за хляб. Смесете содата с вода, за да направите паста. Разстелете пастата върху петното от червено вино, поставете кърпа отгоре, притиснете я с книга и я оставете за една нощ. На сутринта извадете книгата и кърпата, изстържете пастата и почистете останалата част от разтвора с прахосмукачка. Вашето петно ​​от червено вино ще изчезне за нула време!

Как да премахнете петна от кафе от вълнени килими

Ако сте разляли кафе върху вълнения си килим, основното нещо е да действате бързо. Кафето може да оцвети тъкани и килими, така че трябва да действате върху него веднага щом се появи. Започнете с попиване на оцветения от кафе килим. Най-лесният домашно приготвен лек за прилагане след това е смес от оцет и сапун. Смесете 1 супена лъжица оцет и 1 супена лъжица сапун в топла вода. Попийте тази смес върху петното от вълнен килим, докато петното се отстрани.

Ако имате специфична течност за премахване на петна от килими, друг метод е да смесите студена вода и средство за отстраняване на петна от килими и да попиете тази смес върху вълнения килим, за да премахнете петното от кафе.

Още по темата „Как да премахнете петна от червено вино или кафе от вълнени килими“ тук.

Как да премахнете петна от червено вино или кафе от вълнени килими