Кинезитерапия при фрактури на крайници в София от професионални кинезитерапевти на център за кинезитерапия в София

Кинезитерапия при фрактури

Фрактурите на крайниците са много сериозни травми, които се наблюдават предимно при контактните спортове – ръгби, футбол, хокей, хандбал и др. Те най-често се получават при директно падане върху рамото, ръката или при удар в раменната област от противников лакът, ходило, глава, бедро, удар със стик (в хокея) и др. Чести са фрактурите, в резултат на падане, при колоезденето, мотоциклетизмът, ски, конна езда, спортна гимнастика.

Основни методи за лечение на фрактурите на раменния пояс и горните крайници.

Фрактури на раменния пояс:

  • Фрактура на ключица – лечението е консервативно – чрез маншет за около 3 седмици;
  • Фрактура на лопатка – консервативно лечение когато няма разместване – превръзка тип Дезо или абдукционна шина;
  • Фрактура на главата на мишничната кост – лечението е консервативно, ако не са неразместени, и оперативно, ако е отделен голям фрагмент; Независимо от вида на лечението се поставя имобилизация при 90градуса флексия в ЛС (Лакътна става) за период от 1 до 3седмици.

Диафизарните счупвания на мишничната кост е предимно консервативно – лечение чрез имобилизация за от 2 до 4 седмици и последваща Кинезитерапия.

Фрактури в областта на лакътя (ЛС):

  • Фрактура на лъчевата кост – имобилизация при 90градуса флексия в ЛС за период от 1 до 3седмици;
  • Фрактура на олекранона – в повечето си случаи са разместени и изискват оперативно лечение;
  • Супракондилна фрактура – обикновено изискват оперативно лечение с последваща имобилизация в шина за около 3 седмици. Необходими се 6-9седмици за включване на тренировка със значителни тежести. При спортове свързани със значително натоварване на лакътя или такива рискови за нова травма 3-6 месеца при възрастни, 8-12 седмици при деца.

Фрактури в областта на китката:

  • В дистална част на костите на предмишницата (лъчева и лакътна) – в много от случаите са неразместени и не изискват оперативна намеса. Лечението, което се прилага е консервативно. Завръщането към активна спортна дейност е след около дванадесет седмици. При положение, че травмите са по сериозни възстановителният период е възможно да продължи и до близо 6 месеца;
  • Фрактура на ладиевидната кост – когато нямаме разместване се лекуват консервативно. Продължителността на лечението за пълно възстановяване е около три месеца.  При разместване имаме възстановителен период в продължение на около четири месеца. Тогава се препоръчва протекция, чрез ортеза, за период от около три месеца след свалянето на гипса.

Фрактури на метакарпалните кости:

  • Фрактури на първата метакарпална кост;
  • Фрактури на пета метакарпална кост;

При прилагане на консервативно лечение, е нормално да очакваме завръщането към активно спортуване след 6-8 седмици за контактните спортове. По-бързо възстановяване, може да има при спортове, които не ангажират толкова ръката. При прилагане на оперативно лечение, връщането към активно спортуване при спортове които не ангажират пряко ръката е възможно в срок от 3 до 6 седмици.

Много интересна и полезна статия, която може да прочетете Кинезитерапия след фрактури

Още полезна информация за бизнес сайтове от България, може да намерите в нашите категории:

Кинезитерапия при фрактури на крайници в София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *