Премахване на косми – ето някои видове лазерни епилатори

За премахване на косми в медицината се използва червено лъчение, което прониква най-дълбоко в кожата и добре се поглъща от меланина. То практически не се абсорбира от протеини, липиди и нуклеинови киселини. Следователно не предизвиква активиране на липидната пероксидация и не е мутагенно. За епилация се използват лазерите – рубин, александрит, диод и неодим (Nd: YAG).

Всичките лазери се различават по дължината на вълната на излъчената светлина, по енергията на излъчване и продължителността на импулса. В зависимост от лазерните параметри увреждането на фоликулите може да бъде фотомеханично (в случай на Nd: YAG лазер).

Когато космите се унищожават за ради бързото разширение на тъканта при нагряване, или фототермално, когато се случи коагулация, карбонизация или изпарение.

Интересното е, че за разлика от битовите методи за епилация, ефектът от фотоепилация продължаваи след процедурата. Растежа на космите се нарушава и техният брой намалява след завършване на курса за епилация.

Рубинен лазер

Рубиновият лазер генерира червено лъчение с дължина на вълната 694 nm – при максимално усвояване от меланин. Хемоглобинът при дадена дължина на вълната абсорбира слабо. Рубинов лазер с дълъг импулс произвежда светлинни импулси с продължителност около 3 ms, осигурявайки енергиен поток до 40-60 J / cm².

Скоростта на повторение на импулса на рубинен лазер обикновено е около 1 Hz (един импулс в секунда), тоест това е сравнително бавнодействащ лазер.

Този тип лазер не може да се използва за силно загоряла кожа и за светла коса. Най-ефективно се премахват тъмните косми върху кожа от тип I и II. Светлите и червените косми, както и космите по кожа с тен или върху кожа тип IV и V, практически не се отстраняват.

Понякога лазера не дава желания ефект дори на тъмна коса. Причините за това не са изяснени. Предложените хипотези, че ефективността на епилацията се влияе от количеството косми във фазата на растеж. Или съдържанието на меланин в косата, не са потвърдени.

В момента рубиновите лазери почти никога не се използват и се считат за остарели.

Премахване на косми – видове лазери

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *